Gepost op

Meer schrijven, minder lezen

wpid-labelbox_20130705_213419Mijn boekenkast puilt uit. Met kritische blik loop ik langs de op kleur gesorteerde kaften (heel rustgevend gevoel). Sommige titels verwarmen, sommigen verrassen, of toveren een grote glimlach tevoorschijn. Deze blijven vanzelfsprekend! Er zijn titels die ontroeren, nostalgie of sentiment oproepen en boeken die ik eruit wil trekken om meteen nog eens te verslinden (als ik tijd zou hebben). Mogen.never.nooit.weg. En ik loop ook langs de boeken waar ik hopeloos verliefd op ben, onze reisboeken, schrijfboeken, Arnon Grunberg, Connie Palmen, Ted van Lieshout, Toon van Tellegen, mijn woordenboeken. Goed voor instant geluk en zullen altijd bij me blijven. Met hongerige opruimhanden begin ik in rap tempo alles eruit te trekken wat belegen is, niet meer past. Ik maak een paar hele grote stapels, maak een account aan op Bol punt com en spendeer de rest van de middag aan het invoeren van ISBN nummers.

En hemel, wat verkoopt de lijst goed.. Na een paar weken tijd heb ik zo’n 30 titels verkocht. Ik krijg ook goede reviews want de boeken zien er spotless uit en ik verstuur als de hazewind. Een inkijkje in wat populair is: zelf-hulpboeken, boeken over psychologie en emotionele intelligentie, opvoedboeken, alle titels met magisch of spiritueel karakter gaan als een speer de deur uit.  Zucht, boeken blijven net zoals muziek onontbeerlijk. Ik kan linea recta naar een nieuwe plek zonder vervoer, ik kom meteen in een ruimere geest en amuseer me kostelijk met de maaksels van briljante geesten.

Maar nu kriebelt het om wat leesvrijer en schrijfvoller te worden. Aangezien ik best verknocht ben aan stapeltjes her en der voor het grijpen, moet de knop zo om dat ik in plaats van regeltjes verslinden, regeltjes uitspuw. Volgende week laat ik even alle boeken in de kast staan, sla ik genoeg inkt in voor een dik notitieboek van Albert Heijn te vullen en ga ik schrijven alsof mijn leven ervan hangt en misschien doet dat het ook wel op de een of andere geheimzinnige manier. On a mission…

2 gedachten over “Meer schrijven, minder lezen

  1. De filosoof Schopenhauer heeft over lezen geschreven. Hij waarschuwt onder andere dat je niet altijd klaar bent voor wat je leest. Hij pleit ervoor minder te lezen en meer te denken, en zo je eigen ideeen ontwikkelen.

  2. Hi Jos, je hebt op een bepaalde manier een punt, levensbeschouwelijk gezien kan ieder zijn eigen boek schrijven, eigen woorden vinden voor ervaringen en zijn eigen weg lopen. Boeken als vlucht af en toe om niet zelf te denken, te ontspannen en vermaakt te worden, of om intellectueel gevoed te worden,daar lijkt me ook niets mis mee. Feit blijft dat alle schrijvers (aspirant, in wording, gevestigde en gevierde) heel erg veel andere schrijvers lezen, zo ontwikkel je ook je eigen stijl zoals je door als je heel veel uit kookboeken hebt gekookt je op een punt bent dat je zelf je hoeveelheden en ingrediënten gaat mengen die je lekker vindt. Het is maar hoe je het bekijkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *