Gepost op

DIY Vintage houten adventsboom deel 2

1 Dec pic

Juist in de drukste maand van het jaar kan het voornemen om dagelijks je leven te documenteren op een persoonlijke sizes kerstboommanier wat veel van het goede lijken, of niet echt praktisch. Inmiddels heb ik ervaren hoe waardevol het is om in de vluchtigheid van het bestaan, dagelijks ruimte in te bouwen om stil te staan. En dat doe ik graag schrijvende. Maar ik heb een kapstok nodig, een structuur die het afdwingt. Want al die andere zorg- en werktaken lijken om voorrang te schreeuwen. Maar een persoonlijke wens blijft om fragmenten uit het leven met D & mijn kinderen vast te leggen die anders absoluut in de vergetelheid raken. Evy’s adventsboom heb ik nu bovenop de schouw gezet. Wanneer ik ’s avonds op de bank neerzijg, word ik zo herinnerd aan mijn intentie en neem ik de laptop of liever nog mijn schrijfboek op mijn schoot.

Maar eerst het crafty gedeelte. Zoals beloofd nu eerst de werkwijze om zelf zo’n boom te maken.

Zaag 6 plankjes van verschillende breedte en type tot de volgende afmetingen: 90, 80, 65, 50, 35 en 20 cm. De langste plank wordt verticaal gelegd en de vijf in lengte aflopende plankjes worden hier bovenop vastgetimmerd. Voor een vintage touch is het leuk verschillend soort hout te gebruiken, oude parketplankjes, stoelpoten, houten kratten. In sommige dorpen kan je bij de

advent voorlopig resultaatMaak het hout schoon en vetvrij, eventueel licht opschuren. Zoek 1 Dec picverf in mooie ‘kerstkleurtjes’ bij elkaar. Neem alleen tinten waar jullie van houden. Goud, zilver, wit, grasgroen, voor een crispy wintergevoel. Ik heb ook een neonroze gekozen omdat het nu zo trendy is bij jonge meiden. En het geeft een superfris effect. Ik gebruik Amsterdam acrylverf maar je zou ook eens de spuitverf van Action kunnen proberen. Ze hebben ook de fluor kleuren.

Voor de variatie van decoratie kan je ook masking tape en watervaste gekleurde stiften nemen (bijv Sharpies, die zijn echt fijn).

Doorzoek je huis nu op verpakkingsmateriaal dat als stencil kan dienen, zoals de kartonnen van blikjes, of drinkpakjes, het gaas om de aardappelenzak. Je kan ook zelf de stencil knippen met gewenste vormen. Op You Tube zie je hoe je met een paar vouwen en een knip een ster hebt. Hartstikke makkelijk. Ook een perforator of een pons die je hebt liggen doen goed dienst. Ik heb een aantal jaren geleden een sneeuwvlokpons gen een sterrenpons aangeschaft. Beslist de moeite waard.

advent detailHet decoreren van de plankjes kan beginnen. Omdat ik erg van handschriften hou heb ik Evy ook lekker laten schrijven op het hout met gekleurde stiften. Vijf plankjes zijn zo gepiept als je die kleintjes lekker hun gang laat gaan. Ze hebben fantasie genoeg en zijn superenthousiast. Laat ze wel duidelijk zien hoe het sjabloneren gaat met een tamponneerkwast zodat er geen dikke klodders verf onder de stencil verdwijnen. De Lidl had verleden week een set tamponneerkwasten in de aanbieding. Hou de foldertjes in het vizier. Wat het mooi afmaakt is hier en daar een mooi (kerst) lintje bevestigen.

De volgende stap is de wasknijpers met de cijfers 1 t/m 24 verspreid bevestigen op je gedecoreerde boom. De cijfers heb ik op geponste sneeuwvlokken gestempeld. Met het gelmedium van Talens zet je de knijpers muurvast. Wel even 15 minuten drogen. Voor mijn gevoel is van beneden naar boven het meest logische en ben ik linksonderin begonnen maar je kan net zo goed bovenin starten.

Ornamenten in de boom hangen. goodiesVerzamel kleine goodies in en rond het huis die je alvast in je boom kunt hangen. Van kinderkledinglabels kun je kleurrijke vouchers maken. Ze hebben vaak de leukste afbeeldingen om hun merk te promoten. Er zit al een handig touwtje aan. Geurzakjes zijn leuk. Kleine engeltjes, sterren, poezieplaatjes, alles wat je inspireert tot wat extra vrolijkheid en inspiratie.

Het leukste gedeelte: kleinigheidjes verstoppen in de boom. Hier is een lijst wat je allemaal zou kunnen ‘verstoppen’ in de boom om de verrassing te maximeren: vouchers voor activiteiten waar jouw kind blij van adventwordt: lievelingseten, pannekoekenrestaurant, naar de schaatsbaan, naar het zwembad, Ballorig, samen pepernoten bakken – muffins en cupcakes bakken – bezoekje aan oma en opa. Hang er envelopjes en kleine doosjes in met bijv. bonbonnetjes,tumtums – 0,50 cent cadeautjes van de HEMA. Of als je van schrijven houdt lieve gedichtjes  en of kleine verhaaltjes over en voor je kind (dit laat mijn dochter echt stralen)

Wat ik echt zo fijn vind is dat de hele boom niet meer dan 10 euro heeft gekost. De wasknijpers waren 0,80 cent. De kleine giftboxjes van de HEMA 2,-, nog wat leuke kleine hangers her en der, ook 0,50 cent. De tube nuonverf was een paar euro en gaat hierna nog veel langer mee. De rest is allemaal uit de recycle doos. Dat is toch fijn in deze absurde maand waarin de commercie ons laat geloven dat we bakken nodig hebben om het een feestelijke en waardevolle maand te maken met dure theatertickets, etentjes, weer nieuwe kerstballen want uitgekeken, kado’s voor onze geliefden. Het herinnert me eraan dat we zelf onze eigen zinvolle rituelen mogen bedenken.

advent calendar completeWij hebben vandaag pepernoten gebakken. Ze waren wel een beetje te hard gegaan in de oven dus de helft verdween de prullebak in. ’s Avonds voor het slapen heb ik een verhaaltje verzonnen over E die ging paardrijden in de bak van de manege. Sinds de zomer is ze bang geworden van paarden en wil ze niet op les. Stellig vertelt ze dat ze hoopt dat haar kinderen wel op les zullen gaan omdat paardrijden zo leuk is. Maar zij gaat er niet op.  Ik zag dat ze zich tijdens en vlak na het verhaal helemaal in de scene bevond bovenop het paard zitten met een grote glimlach.

Heel veel plezier met het verzinnen van jouw boom!

Ik ga weer verder in mijn schrijfboek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *